Saturday, December 29, 2012

anak anak ibu rindu ibu lah


dua beradik dalam hari yang sama post benda yang sama. 
aku tak tiru along dan along tak tiru aku. haha. 
RINDU IBU :)
eh. rindu ibu je ke ? 
tak tak. RINDU ABAH juga :)

Saturday, December 8, 2012

jaga hati, jaga iman

assalamualaikum sahabat :)

Pernah atau tidak, selepas menyakiti hati orang lain dengan bahasa sindiran serta kritikan atau makian, kita merasa best, lega, happy dan PUAS! apatah lagi jika ia gagal dibalas. Jika PERNAH, itulah tanda hati kita dikuasai kekotoran dan rendah akhlak walau manusia melihat kita sebagai baik dan 'hero'. Ia adalah 'buah rosak' hasil dari amalan diri yang tidak betul atau mungkin betul tetapi tiada ikhlas. 

Pernah atau tidak, selepas melakukan yang tersebut diatas, beberapa minit atau jam selepasnya, kita merasa menyesal lalu bertindak sama ada meminda semula, memadam (jika boleh) atau meminta maaf. Jika PERNAH, itulah tanda hati kita masih ada sinar iman, ihsan dan akhlaq, benih menumbuhkan buah taqwa jika terus dijaga.



 Zaharuddin.net

Saturday, December 1, 2012

aku mahu dia by Hazama




Saat aku kenali dia
Hati ini selalu gundah
Selalu ingin dekati
Dan ingin menghampiri dia

Aku mahu dia milikku
Ku harap semua pun tahu
Bahagia terasa bila
Ku melihat senyumannya

Aku sedar ku telah jatuh cinta
Dengannya hatiku terasa luar biasa
Aku tahu kau selalu curi lihat aku
Matamu jelaskan kau mahu

Katakanlah padaku kasih
Andainya kau punya
Perasaan sepertiku
Agar kita bisa bersama

Tolong jawablah kasih
Jawablah perasaan
Hatiku yang menebal
Ku selalu terbayang senyummu

Aku sedar ku telah jatuh cinta
Dengannya hatiku terasa luar biasa
Aku tahu kau selalu curi lihat aku
Matamu jelaskan kau mahu

Katakanlah padaku kasih
Andainya kau punya
Perasaan sepertiku
Agar kita bisa bersama

Tolong jawablah kasih
Jawablah perasaan
Hatiku yang menebal
Ku selalu terbayang senyummu

#ini adalah lagu yang Jojo layan 40x sehari. tiada kena mengena dengan yang hidup mahu pun yang mati.

like this yoo like this !


ini pula lagu bila Jojo rasa gedik nak berjoget !

Friday, November 30, 2012

hoi cinta!

cinta adalah perasaan,perasaan adalah dari diri kita sndri,jgn prnah kcewa jika dikecewakan,krana itu hanyalah mainan prasaan yg seharusnya kita sndri yg mngawalnya,bkn org yg mngecewakan kita.....jgn jd hamba perasaan..be positive :)

cinta tak perlu dicari. cuma perlu memberi kepada yg sudi. 

Monday, November 19, 2012

Pray for Gaza, For Islam


SALAM,
Ini adalah perkongsian cerita yang aku dapat dari FB. terpanggil untuk aku kongsi dengan korang di blog plk. jom baca dan hayati. renungkan kembali. semua terjadi atas kuasa Allah dan kerana Allah mendengar doa2 umat Islam.

subhanallah..Allah Akhbar...... :'(
Keajaiban di peperangan Gaza

Al-Kisah yang telah diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu.Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza:


...
Peristiwa 1

Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan
memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah
yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

Peristiwa 2

Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???

Peristiwa 3

Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

Peristiwa 4

Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik!
Allahu Akhbar!

Peristiwa 5

Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !

Peristiwa 6

Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, "Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?", lalu baginda menjawab, "Aku mahu berperang di Gaza !!!".
MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?

Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan. Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui.
Allahu Akbar!!!

INGAT KAWAN, ALLAH BERSAMA KITA...
DOA JGN PERNAH BERHENTII...SAYA BUKAN ORG SYRIA, SAYA BUKAN ORG PALESTIN,.,TAPI SAYA ORG ISLAM..ADA SAUDARAKU DI SANA PERLUKAN AKU DAN KAMU..TOLONG MEREKA...WALAUPUN DENGAN DOA. SELITKAN DOA UNTUK SAUDARA KITA DISETIAP DOA DOA KITA. ALLAH MAHA BERKUASA, MAHA MENDENGAR, ALLAH SENTIASA TUNAIKAN SETIAP DOA BAIK BAIK KITA. CINTA ALLAH, CINTA RASULULLAH, CINTA AGAMA, ISLAM SELAMANYA

Allah...Allah...Allah...

sekian.....assalamualaikum :)

Tuesday, October 30, 2012

janji kosong.

post sementara

menabur dan memungkiri janji itu adalah sesuatu perkara paling senang untuk dilakukan. menepati janji adalah perkara paling sukar dan mustahil untuk dilaksanakan. dan itulah sifat sebahagian besar manusia. jangan menabur janji kosong kalau diri sendiri tak mampu nak merialisasikan sesuatu menjadi nyata. 

wowohohoi

amboi kak. pandai kau berbahasa malaysia. hahaha
tak mampu aku nak taip skema skema camtu. rasa macam bukan diri sendiri. mungkin alien kot. hehe

meh sini. meh sini. nak cakap dalam bahasa lebih mudah lagi. bahasa Jojo sendiri.

kenapa terlalu mudah bermanis mulut melakar janji dan akhirnya terlalu mudah melupakan janji janji tersebut. bukankah itu sangat menyakitkan hati. kenapa ? kerana luka yang tercipta agak sukar dilupakan atau mungkin diingati sampai bila bila. seandainya janji yang diberi dipandang serius. kemungkinan besar boleh menyebabkan seseorang fobia dan tidak lagi mudah mempercayai orang lain. 

maka, dengan itu, ingin saya nyatakan, jangan mudah bermain dengan hati. kelak melana diri. acewahhh. 

Janji ditepati yowww. sekian terima kasih. salam :)

Saturday, October 13, 2012

15 tips murah rezeki

assalamualaikum kawan kawan :)

tadi baru je baca tips2 murah rezeki dari ustazah Siti Nor Bahyah. sangat senang sebenarnya nak dapat rezeki dari Allah. kadang kadang tanpa kita sedar senang senang je Allah bagi pahala kat kita. betapa senangnya agama Islam ni kan ? apa yang penting usaha kita kejalan yang diredhai Allah. selain dapat rezeki dari Allah, kita jgk dapat pahalakan? kalau usaha bersungguh sungguh tapi ke jalan yang tak dihalalkan oleh Allah semuanya sia sia je. kita kat dunia ni dua dua kita perlu kejar. kebahagiaan di dunia dan juga akhirat kelak. so, meh meh baca apa yang aku baca tadi..

1. membantu penuntut ilmu
2. membantu golongan miskin
3. hijrah mencari pendapatan
4. sentiasa mengingati Allah
5. memperbanyakan doa
6. bersyukur atas nikmat
7. bersungguh sungguh melakukan perkara yang harus
8.  melibatkan diri dalam perniagaan
9. bersedekah secara istiqamah
10. menjalin hubungan silaturrahim
11. mengerjakan haji dan umrah
12. taqwa kepada Allah
13. beribadah kpd Allah dgn sebenarnya
14. istighfar dan bertaubat
15. tawakal dan usaha seiringan.

senang je kan ? semua ni tak perlu ambil masa berjam jam je. kalau tengok bola sampai 90 minit boleh buat apatah lagi nak buat perkara perkara diataskan. so, sama sama kita renungkan dan selamat beramal.  :)

macam macam bentuk rezeki yang Allah bagi kat kita. sama ada kita sedar atau tak je. kesihatan, kekayaan, kebahagian itu semua rezeki datangnya dari Allah sebagai ganjaran ketaqwaan kita pada Allah. pointer tiap2 sem yang kita dapat tu pun rezeki dari Allah.

terima kasih  :)

Sunday, October 7, 2012

mencipta azam lg

assalamualaikum

sempena hari yang mulia di hujung minggu yang buat buat sibuk ini, saya yang tak berapa cantik tapi comel sangat ni, nak mengucapkan selamat kembali belajar kepada student student degree lagi lagi student UiTM. korang dah pasang azam baru ? yakin dengan azam korang ? pastikan azam korang tercapai. jangan tiap2 tahun asyik guna azam yang sama ok. aku dah pun pasang azam untuk semester baru ni. alhamdulillah azam semester lepas tercapai juga. azam semester ni aku kena up sikit. sikit je la. kalau up banyak banyak takut kalau tak tercapai nanti merana pula. haha. salah satu azam aku semester ni ialah aku nak upgrade aku punya perangai. perangai juga perlu berubah supaya azam azam aku yang lain dapat dicapai dengan jayanya.

melihat kebahagiaan ibu dan abah adalah salah satu kejayaan untuk diri saya.

Tuesday, October 2, 2012

Cara Nak Halau Roomate Paling Haprak!



1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang kau dan bagitau kat roommate kau nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg kau & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate kau balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah belah dah skrg”.

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kau kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan kau. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak- dah merebak”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate kau sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi”…

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate kau balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Booleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”

10. Kata kat roommate kau “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap kau dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate kau balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate kau bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate kau suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw kau perlu ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah kau. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate kau hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate kau.

14. Bila roommate kau tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate kau dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam kau tengah tengok wayang.

16. Masa roommate kau tiada, ambil deodoran dia/kau. Lepas tu sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate kau ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate kau sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

Nota Kaki: Untuk student jer. entry ini ditujukan khas untuk roomate2 kawan kpd kawan arwah jiran makcik aku. 

Friday, September 14, 2012

Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia (KDS1M) .



tahniah kepada student student IPTA/IPTS kerana tak lama lagi anda akan dibekalkan kad diskaun siswa 1 Malaysia. So, gunakan ia sebaik mungkin.












Syarikat dan Koperasi yang menawar Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia (KDS1M) .

Kedai Buku
MPH Bookstores
Imlaq Book Centre
Borders (hanya di KL)
Rona
Kiang Trading
Koperasi Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia Berhad
Koperasi Kedai Buku Universiti Malaya Berhad
Koperasi Universiti Sains Malaysia Berhad
*Kiang Trading – Diskaun 10% pada semua produk, kecuali pada item promosi, fotostat dan binding.

Pakaian
Bata
Ifamily
Koperasi Keluarga Dato’ Haji Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad
Texline Lino
*Bata – Discount 10%
*Koperasi Keluarga Dato’ Haji Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad – Diskaun 10% hingga 45% bagi produk terpilih
Syarat
1. Pakaian Batik
• 30% (Kemeja cotton VIP putih/warna)
• 15% (Kemeja crepe/satin lengan panjang)
• 10% (Kain pasang sutera crepe/ jacquard)
• 30% (Kain pasang cotton/fuji)
• 25% (Kaftan)
2. Songket
• 45% (Songket sutera Terengganu berpokok)
• 45% (Songket sutera Terengganu berpagar)
3. Samping
• 20% (Corak istana)
• 20% (Corak bunga abor)

Kesihatan
Poliklinik An-Nisa’
Qualitas Health
Focus Point
Menara Optometry

Makanan dan Minuman
KFC
Daily Fresh
A&W
Coffee Berry
The Chicken Rice Shop
Restoran Kenny Crab
Sweet Chat
Legend’s Claypot Briyani House
Dubu Dubu Seoul Food
My Java Coffee
Pancake House International
Station One Product
Gloria Jean’s Coffees
Bangi Kopitiam
KFC – Diskaun 5%
Syarat
1. Untuk setiap transaksi kecuali produk yang menunjukkan diskaun.
2. Transaksi tidak melebihi RM20.00.
A&W – Diskaun 50% diskaun ke atas mana-mana pembelian minuman Rootbeer, tidak termasuk botol 2 liter

Penginapan
Ancasa Hotels & Resorts
Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Jerejak Rainforest Resort Penang
Ancasa Express Pudu
Tune Hotels Regional Services Sdn Bhd
Leo Express Hotel
Koperasi Al-Taqwa Kampung Kisap Langkawi Berhad
Koperasi Guru-guru Melayu Kedah Berhad
Koperasi Majlis Guru Ugama Menengah Berhad
Koperasi Melayu Berjawatan Kerajaan Negeri Sembilan Berhad
Rakyat Travel Sdn. Bhd.
Tune Hotels Regional Services Sdn Bhd – Diskaun 25% bagi harga bilik sahaja

Salun / Pusat /Produk Kecantikan
Foot Master
Paris Hill
Proactiv
Clara
Koperasi Putri Terbilang Malaysia Berhad
*Foot Master – Pusat Rawatan Kulit Kaki – Diskaun 30%
*Proactiv – Diskaun 5%
Syarat
1. Sah digunakan di butik Proactiv di Publika, Solaris Dutamas dan Galaxy Ampang sahaja
2. Tidak sah bagi tawaran atau promosi lain
3. Tidak sah semasa event/ roadshow
4. Diskaun:-
• Set asas Proactiv RM 199.90 – diskaun 5%
• Set asas Proactiv RM 199.90 dan single item – jumlah keseluruhan diskaun 5%
• Semua single item – diskaun 5%

Produk IT
Koperasi Celcom Berhad
Koperasi Pegawai-Pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur Berhad
Koperasi Celcom Berhad – Diskaun 2% hingga 5% bagi produk dan perkhidmatan terpilih
Syarat
Rangkaian telefon mudah alih jenama NOKIA -2% bagi setiap pembelian
KOPCEL Shoppe – 5% bagi ‘Non PLU product’ iaitu snek makanan ringan seperti jagung kukus, minuman

mineral water dan makanan bergoreng
Rangkaian produk KOPCEL Best – 5% bagi setiap unit pembelian kecuali dalam jangka masa promosi

Lain-lain
Bkz Bikerz
Roller Star Arena
Double Site
Koperasi Kakitangan Maktab Kerjasama Malaysia Berhad
Koperasi Kolej Kemahiran Tinggi Balik Pulau Berhad
Mydin
Bkz Bikerz – Diskaun RM100 bagi motosikal terpakai dan RM200 diskaun bagi pembelian motorsikal baru model BKZ
Diskaun 10% – 20% pada harga aksesori motorsikal
Sewa Motorsikal dari RM80.00 sebulan
Percuma caj upah pekerja bagi safety checking




maknanya duit PTPTN boleh dijimatkan la kan. hehehe :)

sabar ye sayang sayang. nanti Universiti/kolej masing masing akan edarkan kad ni







Wednesday, September 12, 2012

Rahsia Jojo

assalamualaikummmmmm


bila baca balik post yg sebelum ni rasa macam nak muntah muntah. jojo, kau dah kenapa nak jiwang jiwang bagai kat blog ? goooodieeee goooodieeee =.="


berbalik kepada tajuk utama, rahsia Jojo ? kau tak rasa ke yang kau bagaikan membuka pekung di dada ? haha. tak kisah la. asalkan bukan buka aurat. tak ke gituuuuu ? ngehehe.

entry kali ni macam sama dengan entry dulu 10 fakta tentang Jojo tapi mungkin kali ni lebih banyak yang bakal terbongkar. tapi kan tapi kan, ada ke orang kisah ? ada ke orang nak tahu pasal rahsia rahsia aku ? argh ! kau bajet macam blogger yuyu zulaikha, ima sahaja dan aimie harmelia. hakikatnya kau tak sama macam dia Jojo. mereka cute, cun dan cantik. kau apa ada ? arghh! aku comel peee :p

taraaaaaa ! baca slow slow. jangan gopoh gopoh k.

#1. mempunyai banyak cita cita. antaranya, accountant, financial analysis, banker dan banyak lagi yang berkait rapat dengan $$$

#2. pernah gagal dalam subjek sejarah. satu-satunya subjek paling lemah. tapi alhamdulillah masa SPM sejarah Jojo lulus. tapi tak boleh A !

#3. sangat malas nak lipat selimut dengan alasan "alah, malam karang nak guna lagi kannn"

#4. selain bergiat aktif di facebook, twitter dan blog, Jojo jgk berjinak-jinak dengan tumblr (masih baru dan tak ada follower. mohon follow saya skrg!)

#5. sedarkah anda bahawasanya mata Jojo sepet sebelah.

#6. berjerawat di pipinya yang gebu gebu gebuuuuu ( mungkin ini bkn rahsia tapi FAKTA!)

#7. aku layak jadi dokter sebab tulisan aku sangat buruk =.="

#8. sangat suka baca buku, memasak, bersukan tidur.

#9. cara Jojo bersukan adalah berjoget joget segala jenis tarian tak kiralah zapin, mak yong atau pun dikir barat di dalam bilik bersaksikan cermin. (perut Jojo dah kempissss ok!)

#10. sangat suka, minat, tergila gilakan salah sorang senior tapi malangnya dia dah ada awek. tak pe tak pe. nanti dia dah clash cepat cepat Jojo masuk meminang. hee

#11. pernah mendapat tawaran sebagai pramugari Singapore Airline tapi disebabkan faktor ketinggian dan berjerawat di pipi gebu, aku tolak mentah mentah.

#12.  berfikiran sangat abstrak. suka fikir lain dari yang lain atau erti kata lain selalu lari tajuk. oleh kerana itu banyak yang kata Jojo lampi, pending dan blur sebab tak faham maksud yang disampaikan. 

#13 suka merenung awam sambil meneka bentuk bentuk awan. "eh, awan tu bentuk zirafah" "eh cute mcm jojo laa" "eh eh eh macam muka ex aku. erk hodohnyeee !"

#14. sedang menaip entry ini dengan berkedudukan meniarap di atas katil berserta jajan dan air bliss yogurt 1 botol. tak patut. tak patut =.=" 

rahsia adalah rahsia tapi rahsia Jojo terbongkar jgk sebab entry kali ni. macam banyak lagi yang patut dibongkarkan. oleh kerana jajan Jojo telah habis, maka tamatlah segala Rahsia Jojo.

dan sememangnya rahsia rahsia diatas bukan lagi rahsia. sekian, terima kasih kerana sudi baca :)



ohh perut lapar nasi sangat sangat. monster segala makanan adalah aku. sambil belai perut :)






surat rindu. RINDU ?

jam pukul 2.40 pagi dan aku masih belum tidur. teringat terkenang terbayang dan ter ter ter lah. pada siapa ?

assalamualaikum. kehadapan kebelakang kekiri dan kekanan buat kekasih lama. harap sihat sihat ajelah. dah lama tak dengar berita pasal awak. nak mesej saya segan. nak call awak tapi memandangkan saya ni kedekut kredit, terpaksalahh batalkan niat. dengar kata awak dah tunang. eh, ke dah kawin ? tak ajak pun. anak dah berapa ? uish. untung la awak. saya ni masih solo tapi tak pe. saya tak kesunyian pun sebab dalam hati saya masih ada awak. luka yang awak tinggalkan.  hehehe

memori awak dgn saya masih saya simpan. saya kena maki hamun dgn kawan kawan sebab masih simpan mesej mesej dan gambar awak. tapi apa saya peduli dengan maki hamun tu. asalkan bila saya rindu awak saya baca balik semua mesej dan saya boleh senyum macam saya bahagia dengan awak dulu dulu.

kadang kadang saya benci awak tapi kadang kadang saya rindu awak.. itu satu faktar yang awak patut percaya. tak tahu kenapa. saya memang pelikkan ? 

saya tahu awak selalu singgah kat blog saya ni. stalker saya ea ? awak jangan risau. luka dah nak sembuh. walaupun nanti tinggal parut. saya boleh guna duit ptptn saya untuk beli bio oil. insyaallah nanti pulih la saya.

saya tahu awak tengah bahagia sekarang. awak memang patut dapat kebahagiaan macam sekarang dari dulu lagikan. silap saya sebab muncul dalam hidup awak. kalau dapat diundurkan masa takkan ada sesi perkenalan antara kita masa awak tengah kait buah mangga untuk saya. kalau saya tahu la kan baik saya minta tolong dari pakcik yang ada kat situ kaitkan untuk saya. eh, ni semua salah perut saya sebab nak makan buah mangga ! tapi apa boleh buat. saya tak mampu melawan takdir.


ni gambar yang kau snap. ingat lagi tak ? 
kau kata "nak senyuman paling ikhlas". 
serius ! ini senyuman ikhlas punyalah :p


in certain ways. orang takkan sedar siapa kita. cuma dengan sedikit senyuman, kita mampu tonjolkan kegembiraan kita dari kesedihan kita ;)

percaya atau tidak, aku masih menunggu kau bagai nak rak.

orang kata aku gila. tapi tak mengapa. bila aku kembali normal. aku takkan rindu kau lagi.





Saturday, September 8, 2012

#1


cantik ? 
unik ?
awesome ?
siapa ?
saya ?
awak ?
entah la

jatuh cinta lagi ye Jojo?
angguk angguk
geleng geleng
senyum
:)

hanya sebulan untuk kenangan berpanjangan

assalamualaikum :)

sudah cukup sebulan Jojo menghilang. kemana pergi ? agak-agak ada orang cari tak. kehkehkeh. bajet bajet bajet je kau ni Jojo. Jojo busy. busy ? busylah sangat. actully selama sebulan Jojo sunyikan blog ni sebab Jojo berada di UiTM Dungun. hah? buat apa? buat apa? bukan ke Jojo student UiTM Segamat ? haaaaa. meh meh. mai sini Jojo nak habak mai kat hangpa semua. Jojo berada di UiTM Dungun demi Intersesi subjek monetary economics selama sebulan. so maknanya selama sebulan Ramadhan hari tu Jojo berbuka dan bersahur di Dungun Terengganu. sedih tak ? tak sedih? ok fineeee.

so, update kali ni nak cerita sedikit serba serba suka duka Jojo selama sebulan. 99% adalah suka dan 1% adalah duka ok. Korang akan muak sikit bila baca entry kali ni. sebab aku dah bekalkan tenaga yang mencukupi untuk menaip panjang panjang berserta dengan air neslo buatan Jojo sendiri. mukadimah je pun dah panjang =.="

macam mana boleh tergerak hati nak ambil intersesi?. mula mula ikut ajakan kawan kawan. tapi disaat saat akhir aku sorang je yang daftar untuk ambil intersesi. mula mula nak ambil di segamat. pastu disebabkan tak ada member nak join aku tukar nak ambil kat shah alam. sebab kat sana ada member rapat yang ambil intersesi jgk tapi subjek lain. lagi pun dekat dengan along aku. bila nak kompemkan intersesi tu, subjek aku nak ambil ni tak ada kat shah alam. hanya buka kat samarahan dan dungun sahaja. disebabkan aku tak nak batalkan hajat terpaksa memaksalah aku pilih kampus Dungun. ramai yang tanya aku, betul ke nak ambil ni. kau tak pe ke tak ada member. masa tu aku serah pada ilahi. aku yakin dengan keputusan aku. aku pegang kata kata ibu, kalau nak ilmu tak payah tunggu ada kawan. kawan kat sana boleh dicarikan.

nak dijadikan cerita, seminggu sebelum habis final aku dapat tahu ada sorang junior aku yang nak ambil intersesi jgk. aku tak kenal lagi dia. so kami msg2. nama dia Najwa a.k.a wawa omey. akhirnya aku ada jgk member. cuma tak kenal dan tak pernah jumpa. habis je final exam aku dapat cuti selama seminggu je. time cuti tu banyak jgk problem pasal intersesi. persoalan pasal dapat ke tak kolej(asrama). hari hari call hep dungun tanya pasal permohonan penempatan untuk intersesi. tapi jawapan hampa. dorang kata surat yang aku fax tak sampai.so aku redah je pergi uitm dengan harapan dapatlah kolej nanti. 

alhamdulillah, dapat jugak kolej akhirnya. tapi ada masalah baru plk. kolej yang aku dapat tu jauh nun di tepi hutan. kat dalam uitm tak ada sediakan pengangkutan macam kat UiTM Machang. rata rata budak bawak basikal. tak kan lah kami nak beli basikal demi intersesi sebulan ni kan. nak tak nak demi intersesi terpaksa redah jalan kaki pergi kelas.

hari pertama pergi kelas. jalan kaki sejauh 30 minit baru sampai. ingatkan kelas pukul 3.30. rupa rupanya jadual tu salah. kelas pukul4.30 sebenarnya. wuhuhu. sekali lecturer datang bagitau kelas hari tu batal. mulai esoknya kelas start pukul 12.30. hoho. bagus2. masa nak balik tu kenal la dengan 1 geng dari UiTM Kedah (popo,usop dan ayie). dapat tau dorang pun duduk kat kolej yang sama (kolej Gemia tu kolej campur laki dan perempuan). dorang ajak balik sama sama sebab dorang ada kereta. start dari hari tu pergi balik kelas dengan dorang. berbuka bersahur pun dengan mereka. duduk dalam kelas pun sama sama. daripada geng berdua dgn wawa je akhirnya bergeng 5. hahaha. untung ada dorang ni. hidup jadi perfect. kehkehkeh.

selama sebulan tu banyak juga aktiviti dengan dorang. tengok wayang, karoke, jalan jalan kuala terengganu, teman dorang main futsal, paling syok berbuka tepi pantai. hehehe.

mula mula aku roomate dengan wawa je. 3 hari lepas tu ada sorang lagi join jd roomate aku. dia dari uitm perlis. ambil subjek lain dari aku. walaupun dia tua setahun dari aku. tapi perangai dia sama je macam aku. wawa aku dan azie kalau tiga tiga ada dalam bilik haishhh macam macam jadi. menyanyi sama sama. layan internet sama sama la. lagi syok shopping on9 sama sama. 

hidup di kolej Gemia tu macam macam berlaku. tiap tiap minggu ada je yang histeria. histeria bukan sorang tapi berjemaah. sekali histeria 3 orang yang kena. 1 level main kejar kejar. yang paling tak boleh dilupakan bila aku berdepan dengan budak histeria tu. orang lain semua lari  masuk bilik n kunci pintu sebab kena kerja aku dan wawa boleh kaku kat situ. tertiba rasa macam berada di alam lain sebab bercakap dengan makluk yang serang tu. bila sedar je. kaki yang kaku jadi lemah. badan terketar ketar. sepanjang malam laptop kena pasang ayat al quran. kalau tak asyik meremang je segala bulu bulu. sebab bilik paling keras berada di tepi bilik aku je. sejak dari peristiwa tu aku mula kawan dengan adik adik kat sana. tak kira perempuan atau pun lelaki. itu semua kenangan. hoho

pertengahan bulan, kami mula kenal2 dan rapat rapat dengan budak kelas yang lain. teq, ariel dan tia. budak budak kelas semua baik baik. tak sombong. lagi best satu kepala. haha. kelas selalu jadi huru hara sampaikan lecturer kata kami ke dia yang lecturer sebenarnya. sebab belum sempat dia tanya kami dah jawab. haha. lagi best bila lecturer kata selama dia mengajar, kelas aku lah yang paling dia suka. alhamdulillah. tak sia sia aku daftar kelas B. hehe. hidup dengan dorang asyik buat aku fikir nak kawin awal je sebab rata rata kawan aku dah berpunya. sorang baru lepas kawin. sorang lagi bakal kawin dan roomate aku bakal bertunang. haish !

ramai kawan kawan yang tanya pasal subjek yang aku ambil ni ok ke tak. sebab ramai yang kata susah. actully memang susah tapi dengan bantuan mereka satu kelas alhamdulillah. kami selalu bincang sama sama. tempat selalu kami study sudah sudah tentu kat mcD dan library. ada juga yang tanya, kau dah dapat calon tak kat sana. amboi2 aku kat dungun bukan cari jodoh la.

mesti ramai yang kata, Jojo nampak bahagia je. YES ! saya bahagia di sana. disamping kawan kawan baru. sebab mereka banyak membantu saya. dorang langsung tak kedekut ilmu. hidup di dungun agak susah mula mula. tapi dengan adanya mereka, yang susah jadi senang :)

meh nak cerita plk pasal apa ada 1% yang duka tu. 1% yang duka tu pasal nmh! someone yang aku maybe sayang tapi sayangnya dia dah ada yang lain. bila ditanya kenapa buat aku macam ni. senang senang dia jawab. takpe jojo jgn kecewa aku nak kawin 4. ok, kawinlah 4 yang penting aku bukan salah sorang isteri isteri kau. eh eh. aku nak cerita pasal intersesi. bukan pasal dia. saya tak kecewa sangat sebab kat sana saya ada kawan kawan yang sentiasa menghiburkan hati saya. mereka marah saya, saya tetap rasa bahagia. haha. pelik pelik.

3 sept tarikh final exam aku. dan hari tu jgk aku terpaksa balik KB sebab keesokannya aku ada operation. alhamdulillah. aku dapat jawab. cuma betul ke salah tu tak tahu la. segalanya serah pada Allah. berat hati nak tinggalkan dungun. bukan sebab hidup di dungun best. tapi sayang nak tinggalkan kenangan kenangan yang terlalu banyak di Dungun tu. bila teringat kat mereka, mulut sentiasa mengukirkan senyuman :)

syukur alhamdulillah kerana Allah kurniakan kebahagiaan walaupun sementara. kebahagiaan sementara itu merupakan kenangan yang kekal selamanya. Terima kasih buat mereka. tak dapat nak diungkapkan betapa aku sayang mereka mereka. semoga bertemu lagi di masa akan datang. sentiasa mendoakan kejayaan mereka.


tunggak segalanya (Jojo n Wawa)

they always make me happy :)

jamuan raya satu kelas

classmate

sir fadli fizary abu hassan asari




jalan jalan cari makan untuk bersahur



buat mereka yang sentiasa bagi semangat
thanks for everything
dedicated to

my family
najwa
dede quzaid
yusof firdaus
mohd syuwari
nik mohd naim
mutiiah
nurul atiya
ariel
siti shuhada
siti syazwani
saifuddin
nur azati
nur shahanis

post kali ni tak ada lah panjang sangatkan. tapi yang bagusnya post kali ni tak ada merepak meraban. hahahaha


Saturday, August 4, 2012

jerawat ! kedatangan mu tak diundang !

assalamualaikum :)


Dah 2 bulan telan ubat tiap tiap malam. tapi hasilnya macam tu juga. dokter kata at least u kena telan ubat selama 4 bulan. non stop ok. dah la harga bapak mahal. tapi nasib baik ni sponser ibu and abah. aku tak minta k. dorang yang lebih kalut pasal perubahan muka aku. aku pasrah je la. nak tak nak kena jgk. hehe.


ni la ubat yang berharga RM200++. nampak macam besar. tapi pil di kecil cinonet je ha. tak padan dgn harga. Gila mahal the pill. terpaksa anggap je mcm makan satu meal McD. hmm walaupun tak kenyang =.=". dokter larang aku pakai mekap. so dah 2 bulan la muka aku sebarang mekap. muka makin gelap. ada pulak yang tegur muka aku. kata tak mandi la. baru bangun tidur la. uhhh apa la nasib. sabar je la. bila la semua ni nak berakhir. hampir setahun jerawat ni bertapa kat muka aku. harap harap sebelum naik pelamin muka dah kembali pulih. hwahahaha.

jerawat ! kedatangan mu tak diundang ! sila blah cepat cepat. saya nak raya tanpa jerawat.

Saturday, July 28, 2012

Sabarlah wahai sahabat



 assalamualaikum 


disaat seorang sahabat di timpa masalah. aku hanya mampu memberi kata kata nasihat dari jauh. sedih sebab aku tak mampu nak ada di sisi dia menjadi pendengar luahan hati dia. nak call tapi sentiasa tiada kesempatan. saat dengar berita tentang masalah tersebut hati aku terus tertanya tanya macam mana keadaan dia. ok kah dia di saat ini. 

aku faham apa yang dia rasa sebab aku pun pernah mengalaminya. orang yang aku sayang juga pernah koma selama seminggu. masa tu hanya doa tak henti henti yang dapat aku bantu. nak cari kekuatan pun susah. berderu deru mesej dari sahabat memberi semangat. alhamdulillah sekarang dia dah ok. 

disaat ini aku pula yang cuba memberi semangat kepada sahabat aku merangkap satu satunya roommate aku sekarang. orang yang dia sayang sedang koma akibat kemalangan jalan raya. sekarang berada di wad icu. mungkin sedang bertarung nyawa.

dia mengatakan yang dia sangat sedih. aku faham tapi la tahzan wahai sahabat. segala yang berlaku sudah tertulis di luh mahfuz. kita hanya mampu berdoa memohan agar dia cepat sedar dari koma dan sembuh sihat seperti sedia kala. aku harap sahabat aku boleh tabah lebih lebih lagi di bulan Ramadhan ini.

wahai rakan blogger doakan insan yang bernama Hadif Hafiy cepat sembuh. terima kasih :)


Tuesday, July 17, 2012

dulu dan sekarang

assalamualaikum :)

hari ni tak tahu kenapa hati kacau bilau. nak tenangkan hati layan blog. tetiba dapat idea *ting! (bayangkan ada mentol atas kepala) nak cerita sikit pasal dulu dan sekarang. hewhew~

dulu diploma sekarang degree. dulu uitm machang sekarang uitm segamat. dulu accounting sekarang islamic banking. dulu bercinta dengan calculator sekarang dengan tafsir al-Quran. kalau dulu pergi kelas pakai seluar jeans tapi sekarang baju kurung hari hari ayu anggun persona gitu. kalau dulu aku banyak cakap tapi sekarang aku sangat pendiam ditambah pula dicop sombong. mungkin sebab faktor faktor rakan sekelas. kalau dulu semua sebaya tapi sekarang aku rasa aku paling muda dalam kelas. kalau dulu nak present selalu rasa macam tak menjadi. tapi bila degree confident & alhamdulillah puas hati. mungkin sebab kalau dulu bila nak present selalu fikir "ala, present je kot. baca je la kat slide tu" tapi sekarang niat dah lain "kena present bia semua orang faham!". dah nampak sikit yang pemikiran aku dah sedikit matang. kikikih. 

kalau dulu muka licin tanpa sebarang cela =.=" tapi sekarang segerombolan jerawat degil bertapa di kedua dua pipi. orang kata "oh! jojo baru nak matang ada jerawat" tapi bagi aku " ini jerawat stress laaa!". bila degree baru aku tahu erti stress. kalau dulu main je lebih. pegang jawatan tu. pegang jawatan ni. masuk pertandingan itu ini la. ada menang tapi banyak kalah =.=". kalau dulu terlalu banyak masa terluang dan dibazirkan begitu sahaja. main kejar kejar, berjoget, layan movie ramai-ramai, lepak tepi bukit, berjogging, mengorat, tapi sekarang terlalu banyak masa berkualiti. study, study, study, on9 fb, study dan study. kalau dulu tidur cukup 7 jam tapi sekarang dapat tidur 3 jam pun dah rasa diri bertuah sangat sangat.

ermm. sekejap je kan. rasa macam baru semalam ibu abah hantar aku daftar uitm. masa, kenapa kau begerak begitu pantas. apa pun masa tak akan mengubah prinsip hidup aku. insyallah segala perubahan aku harap perubahan kearah kebaikan. teman, jika aku berubah kearah yang tidak elok, nasihatlah aku sebaik mungkin :)

page 26 of 366

terjumpa post yg tak di publishkan






26 Januari.....
Today is my birthday! 
happy birthday Jojo !!
I'm so happy and I wanna thank everyone for the pretty things you all said to me.

celebrate x ? hahaha 
nak celebrate camne..1 hari aku berada di LCCT dgn ibu aku..
dari KL nak ke KB


dan...sekarang umur aku genap 22 tahun..tua ? belum lagi..pada usia 22 tahun ni aku masih seorang pelajar ijazah kursus perbankan islam yang tengah berusaha untuk mendapat keputusan yg cemerlang..ameen..InsyaAllah :)

ramai yg ucap selamat hari lahir kat aku..ada yg mesej..ada yg melalui fb..lebih2 lagi yg mendoakan kesejahteraan nn kejayaan aku..terima kasih :)

semoga di umur 22 tahun ni..hidup aku lebih bermakna dari sebelum sebelum ni..yang penting dapat membahagiakan kedua ibubapa aku..Ameen :)


Monday, July 16, 2012

cara aku



kawan.
dengar sini kawan.

ini cara aku. bukan cara kamu. kawan, aku selesa begini. jangan kamu paksa aku ikut cara kamu. selagi cara aku tak melanggar perintah tuhan yang maha esa selagi itu aku akan tetap dengan cara aku. ini bukan ego kawan. bukan juga aku tak mahu menerima perubahan. biarkan aku dengan cara aku sebegini. kalau cara aku menyusahkan kamu, kamu boleh cari kawan lain kerana ternyata aku bukan kawan terbaik buat kamu. ini kehidupan aku. cara aku. begini dan begitu. senyum saja kawan. buka hati terima aku seadanya seperti mana aku menerima kamu sebagai seorang kawan yang bermacam macam cara kehidupan. maaf dari aku kawan. akhir kata salam mesra terima kasih senyum saja :)



senyuman paling mesra
tudung keliput keliput
dengan tangan gergasinya

|
|
|


Hidup ni, jangan sibuk nilai orang lain.
Sebab biasanya, kita tak jadi penilai dah nanti.
Kita jadi pemfitnah sahaja.

--------------------
Hei, jom belajar ukur baju di badan sendiri ma. 

tadi dah ucap sekian terima kasih. tapi masih terus membebel lagi. APTB ! =.="

saya sedang belajar untuk menjadi seorang yang lebih matang. penulisan pun makin matang HUAHAHA!

Saturday, July 14, 2012

update update !



assalamualaikum 


ohoiii..dah lama tak update. rindu setengah mati kat blog aku. tapi ada ke orang kisah ? hahahaha. 
nak update tapi selalu je sibuk. sibuk dengan diri yang memang buat-buat sibuk. bila ada masa terluang idea plk tak ada. lepuk kepala 40 kali hentak kat dinding sampai pecah pun idea tak datang datang. akhirnya aku akui layan running man lagi best dari blogging. hari ni je aku da layan 2 episod running man. 1 kat laptop. 1 lg kt channel one. gelak gelak sampai kena sound dgn ibu =.=".


sekarang tengah cuti semester. ambil peluang konon konon nak meluangkan masa dengan blog. tapi diri macam tak sedar. hakikatnya, minggu depan dah nak kena masuk belajar balik. intersesi punya pasal. tak payah berlagak nak bercuti sangatlah Jojo wuwuwu =.=". tapi apa pun, aku berjaya tukar background dan header blog aku. pravo pravo tahniah Jojo !


esok member member diploma aku nak datang kelantan. tinggal kat rumah aku 1 malam. bilik dah kemas. yeahhh clean n clear. almaklumlah bilik dah ditinggalkan berbulan bulan. sawang sawang pun dah mula bersawang. argh biasa la tuuu. jgn nak fikir aku jarang kemas bilik plk !


lagi seminggu nak puasa. alhamdulillah dah habis ganti puasa. tahun ni berpuasa di dungun. kalau boleh lari balik hujung minggu dapat la berpuasa kat rumah. tapi macam tak mampu nak balik. dungun ke kb dalam 4 jam. boleh tahan lama kematu punggung jgk nak sampai kb.


baju raya dah beli. tema tahun ni warna purple. tapi macam aku sorang terkeluar dari tema. tah macam mana bila tilik 40 kali kain tu rupa rupanya warna biru. erh nak kata buta warna rasanya tak. ibu siap tanya nak beli kain lain ke tak. disebabkan aku ni anak yang baik lagi mulia. aku tolak mentah mentah cadanagan ibu. ikutkan hati nak je aku cakap nak. tapi memikirkan intersesi yang semestinya memerlukan duit terpaksa akur tahun ni baju raya aku warna biru. ermm biru pon boleyyy laaaaa asalkan raya.





running man episod park ji sung 
berserta mister potato penaja rasmi Manchester United 
dan ice cream oreo
kau hade? 
hohoho

Wednesday, July 11, 2012

Tuhan Beri Aku Cinta


Walau aku senyum bukan bererti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cubaan hidup
Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang Mu
Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta



Saturday, June 23, 2012

PTPTN..isu itu..isu ini



buat meraka yang suka berbahas bahas isu PTPTN n pendidikan percuma di Malaysia. Sila baca segala 8 fakta menarik tentang PTPTN lebih-lebih lagi yang pinjam PTPTN supaya sedar akan hakikat sebenar. yang tak pinjam tak payah sibuk-sibuk nak pertikaikan itu ini.

Adakah anda sekarang masih belajar atau merancang untuk melanjutkan pengajian? Sekarang anda tidak perlu lagi bimbang tentang pembayaran yuran pengajian dan perbelanjaan hidup kerana Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sentiasa sedia membantu dan berupaya untuk memastikan masa depan serta kejayaan anda terjamin.



Sejak penubuhan PTPTN pada tahun 1997, PTPTN telah berjaya membantu ramai pelajar melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat pengajian tinggi. Dengan bantuan kewangan daripada kerajaan melalui PTPTN, segala masalah kewangan yang anda mungkin hadapi boleh diselesaikan dengan mudah sekali.

Apa yang anda perlu tahu tentang PTPTN? Antaranya adalah :



Pada tahun 2011 sahaja, PTPTN telah membantu seramai 227, 209 mahasiswa dan mahasiswi melanjutkan pelajaran mereka ke tahap Menara Gading.



Tahukah anda, jika anda mendapat keputusan yang cemerlang dengan Ijazah Sarjana Muda dengan kepujian Kelas Pertama, anda akan dikecualikan untuk membayar balik pinjaman PTPTN? Ini bererti bahawa segala pembiayaan pendidikan anda adalah PERCUMA!



Apabila anda memohon pinjaman PTPTN, ia juga cukup untuk menampung sara hidup anda di IPT. Bermakna, anda tidak perlu lagi bimbang tentang yuran pengajian bayaran sewa dan sebagainya.




Untuk makluman semua, pinjaman PTPTN hanya mengenakan kadar upah sebanyak 1% sahaja.



Ini jelas terbukti bahawa dakwaan sesetengah pihak PTPTN hanya mampu kutip 10% sahaja adalah tidak benar.



Kerajaan Malaysia juga memberi subsidi yuran pengajian kepada pelajar. Sebenarnya, yuran yang dibayar hanyalah 9.2% daripada jumlah keseluruhan. Selebihnya 90.8% dibiayai oleh kerajaan!



Pendidikan Percuma yang dikatakan di Finland adalah melalui kadar cukai pendapatan yang tinggi. Mereka terpaksa membayar cukai sehingga 53%.



Sebenarnya Turki tidak menawarkan pendidikan percuma sehingga tahap tertiari. Apa yang ditawarkan secara percuma di Turki hanyalah pendidikan sehingga gred 12. Oleh itu, wargaNuffnang, sila menggunakan peluang yang sedia ada ini untuk memastikan kejayaan anda terjamin. Sila kunjungi laman web rasmi PTPTN di http://www.ptptn.gov.my/ untuk keterangan yang lebih lanjut.

sumber: nuffnang


senang je.kalau kata PTPTN penipu jangan ambik PTPTN. time pinjam takda pun kata tipu ke or what so ever. bila time kena bayar suma kata penipu la tak relevan la. dorang ni tak paksa pun ambik PTPTN. hukum kalau berhutang kena la bayar kan. kadar upah 1% tu untuk kos pengurusan 4000 staff PTPTN seluruh malaysia.kau  kalau keja nak upah atau free? jangan taksub dengan cakap pembangkang. kalau kau tengah belajar sekarang kau ambik PTPTN tak? lain la kau mampu.

Saturday, June 16, 2012

i will always love you






                                           I will always love you no matter where you are may be.
                                             Just remember to always remember me !



                                       




kecik je gambar. nak sorok segerombolan jerawat di pipi. opss !

















Friday, June 1, 2012

10 fakta tentang Jojo


-benci lipas
tolong jauhi aku dari lipas. ibu kata, aku boleh histeria mcm nampak hantu bila nampak lipas. aku tak takut lipas, tp aku benci lipas. itu fakta ! senjata aku adalah ridsert. ridsert rumah selalu habis sebab 1 botol ridsert aku guna untuk bunuh sekor lipas. errrghhhh lipassss. FOBIA !

-gila warna purple, suka combination hitam merah
purple itu menawan. hitam merah itu elegant. boleh dikatakan 80% barang aku semua warna purple. keluar rumah kalau boleh dari atas sampai bawah nak purple je. tapi nanti kawin aku nak tema hitam merah bukan purple. heee


-wajib main sudoku sekali sehari
kalau abah aku minat game zumma. member aku rata rata main dota tak pun call of duty. aku pun minat main game jgk la. game sudoku. game yang wajib main. paling paling tak pun sebelum tidur. dalam gelap pun jadi la sbb game ni dalam phone aku. tak yah susah susah minta duit dari abah nak beli psp knnnn. 

-hantu coklet toblerone
coklet yang wajib ada dalam peti ais. kalau rasa rasa nak bagi hadiah. bagi la toblerone k. hehehe



-suka merosakan barang
actually aku pun tak nak mengaku pasal ni. dua tiga kali juga fikir. betul ke ni fakta tentang aku. macam tak. tapi abah aku selalu cakap yang aku ni suka merosakan barang. padahal rasanya baru sekali aku rosakan barang. eh tak2 baru dua kali. kamera dgn mp3. hmmm.

-control gigi bila ambil gambar
aku langsung tak ada gambar senyum/sengeh nampak gigi. maybe sbb aku control takut nampak braces aku. tapi tu dulu. skrg braces da tak ada. tapi ambil gambar mesti control gigi juga. tak ada keyakinan nak senyum nampak gigi. rasanya senyum tak nampak gigi lagi comel kot. kan3 ? huahahhaha. pon boley jojo =.="

-lahir tak cukup bulan 
orang lain lahir hospital ptg tu da boleh balik rumah. tapi aku, lahir kat rumah pastu kena tahan wad. duduk bawah lampu biru dgn wayar sana sini. kesiannnnn. patut la kemetot !

-ada tanda lahir di dahi
tanda lahir ni kadang kadang je nampak. lau ada yang perasan mesti tegur "jojo kenapa dahi ko merah" dgn selamba aku jawab "eh, ni tanda kuat sembahyang"..org kuat sembahyang kan selalunya ada tanda warna hitam di dahi. selalunya pakcik pakcik masjid selalu ada. tp sebenarnya tu tanda lahir yang kadang kadang je muncul. eh, ada plk kadang kadang muncul ea. =.="
kalau korang nampak tanda lahir di dahi tu
maknanya korang masih belum rabun. tahniah.
 


-ada 6th sense
6th sense? jojo boleh nampak hantu ? ke jojo ada kuasa? kuasa apa? korang mesti tak percayakan. sebenarnya aku ni lah salah sorg ahli dalam cerita heroes tu. i will save the world !!!


-yang ke 10 cari sendiri
sekian, terima kasih :)

Thursday, May 31, 2012

community service



Jagalah dirimu baik-baik, usahakanlah kemuliaannya, 
kerana engkau dipandang manusia 
bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab.


bersama classmate degree perbankan islam semester 3 UiTM Segamat Johor


Monday, May 28, 2012

senyum senyum sampai telinga

syarat-syarat calon suami dari UAI..moh kite bace senyum sampai telinge..hehe



-Solat fardhu cukup 5 waktu.

-Ada kerja gaji RM800 - RM1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh hantar ke tempat kerja. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

-Ada kenderaan : Moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, -sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

-Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.

-Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat "Alif Ba Ta" sampai Surah "Iqra' Bismirabbikallazi Khalaq".

-Jenis lurus, baik dan hati baik, tak menipu. Takdelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

-Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

-Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan-santun gitu.

-Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, "Ehemm... Ramainya kawan laki kat opis... Jangan sampai lupa abang taw..."

-Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

-Kalau dia jenis diam takdelah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain.

-Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.

-Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

-Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.


-Jenis senyum sokmo.


-Tak tengok sangat awek cun, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cun (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu).









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...